Múzeumi órák – Látványtár

Történelem

  • A történelem forrásai – Ismerd meg a múzeumot!

Egy különleges múzeumpedagógiai foglalkozás keretén belül kerül bemutatásra a Látványtár teljes anyaga. Az program résztvevői megismerkedhetnek a régészek, restaurátorok, antropológusok, néprajzosok és történészek munkájával. A foglalkozás során nemcsak gyönyörködhetünk a csodás tárgyakban, de régészeink jóvoltából meg is tapogathatjuk a több 100, némely esetben több 1000 éves leleteket.

  • Esztergom az őskorban

A múzeum régészeti gyűjteményéből származó leletek, illetve műtárgy másolatok segítségével ismerkednek meg a diákok a paleolit-neolit-fémkor tárgyi emlékeivel, hazánkra jellemző sajátosságaival. A foglalkozás során elképzeljük milyen volt az élet az őskori Esztergomban és megismerkedünk a korszak vallási és kulturális sajátosságaival.

Két római

  • Ludus Solva – Esztergom a római korban

A múzeum római kori leletanyagának segítségével elevenítjük fel az egykor itt élt illírek, azalok, kelták történetét. Felfedezzük az itt szolgáló katonai alakulatok által ránk hagyott épületeket és tárgyakat, valamint megismerkedünk az ókori Esztergom területének népeivel, kultúrájával és vallásával.

  • A magyar történelem kezdetei – Honfoglalás

Megismerkedünk elődeink életmódjával, berendezzük lakóhelyüket, közben szót ejtünk szokásaikról és vallásukról. Megtudjuk miért volt praktikus a szétszedhető jurta, miért hord a honfoglalás kori lány „nadrágot” szoknya helyett és hogyan használták különleges fegyvereiket.

  • Századfordulós Esztergom

A Látványtár néprajzi gyűjteményének segítségével ismerkedhetnek meg a diákok Esztergom és Esztergom környékének néprajzi anyagával. Bemutatásra kerülnek a régi esztergomi céhek, Bajor Ágost képein keresztül megismerkedhetünk a századfordulós Esztergom életével és terítékre kerülnek a polgári otthonok használati tárgyai is.

Ismeretterjesztő

  • „Túl az Óperencián, messzi tengeren” – Kalandozás a történelmi hajók világában (4-12 éves korig)

Forgasd meg a kormánykereket és légy Te a hét tenger hős matróza. Nézd meg milyen hajóval utaztak a kínai főurak, vedd szemügyre háromárbócos hadihajónkat, vegyél részt egy képzeletbeli utazáson Kolombusz híres hajójával. Küzdj meg az elemekkel, tájékozódj és gyújts meg a lámpást, hogy Te lehess a tengerek oroszlánja...

  • Légy Te a hét tenger leggazdagabb kereskedője! (Történelmi társasjáték) (8-15 éves korig)

Speciális, a Látványtárra kidolgozott tengerjáró hajókkal, hódítással kapcsolatos, élménydús társasjáték, amit kisebb csoportokban is lehet játszani, kényelmes babzsákokon ülve.

  • Barangolás az MNM Balassa Bálint Múzeuma Látványtárában (7-18 éves korig)

Bálint, messzi tengerek hős matróza a Dunán lefelé hajózva, betért Esztergom városába, hogy megtalálja a kincset, melyről apró kis halak suttogtak odalenn a víz alatt. Kikötött hát, felvette zsákját, s elindult, hogy felfedezze Esztergom új látványtárát.” Gyere és segíts Bálintnak megtalálni a kincset és felfedezni egy mindeddig ismeretlen világot!

(TIOP 1.2.2-11/1-2012-0077)

Gyerekek és a kormánykerékGyerekek a könyvtárban Gyerekek és a hajómakettek

Történelmi társasjátékMúzeumpedagógia óra közben

A foglalkozások időtartama: 60-90 perc

Belépő: 400 Ft/fő

Bejelentkezés: Szakálos Éva múzeumpedagógusnál a (+36) 30 472 5378-as telefonszámon

 
Kövessen minket a Facebookon is