„Együttműködés az esztergomi Balassa Bálint Múzeum és a zselízi Esterházy kastély újbóli megnyitásáért” CoME-in

Logo_color_SKHU_HU_RGB

Az INTERREG Szlovákia-Magyarország program (http://www.skhu.eu/) keretén belül, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) koordinációjával kerül sor az SKHU/1902/1.1/035 azonosító számú „Együttműködés az esztergomi Balassa Bálint Múzeum és a zselízi Esterházy kastély újbóli megnyitásáért” CoME-in című projektre.

A projekt az Európai Unió, Magyarország Kormánya, Szlovákia Kormánya és a Zselízi Önkormányzat támogatásával valósul meg. Az 1 492 947,75 Euro összköltségvetés 85%-át - vissza nem térítendő támogatásként- 1 269 005,58 Euro-t - az Európai Unió biztosítja.

Az INTERREG Szlovákia-Magyarország program keretében megvalósuló projekt célja, hogy a zselízi Esterházy kastély és a Magyar Nemzeti Múzeum részeként működő esztergomi Balassa Bálint Múzeum felújítása megtörténjen, így a két – a kulturális örökség részét képző - épület megóvásra kerüljön és a nagyközönség számára látogathatóvá váljon.

A megvalósuló programot alkotó projekteket, illetve az azokat megvalósító partnereket a következő táblázat tartalmazza:

Projekt megnevezése   Projektpartnerek 
Együttműködés az esztergomi Balassa Bálint Múzeum

és a zselízi Esterházy kastély újbóli megnyitásáért

Vezető kedvezményezett:

Magyar Nemzeti Múzeum

Szlovákiai kedvezményezett:

Zselíz Város Önkormányzata, Szlovákia

Az esztergomi Balassa Bálint Múzeum kiállítótermeinek és raktárhelyiségeinek a Pázmány Péter u. 13-as ház ad otthont. Az egykori érseki területén álló „Víziváros” régi főutcájában középkori alapú házak állnak. A 13-as számú emeletes barokk stílusú épület volt Esztergom vármegye régi székháza. Feltehetően még Keresztély Ágost esztergomi érsek emeltette középkori alapokra a díszes épületet a város visszafoglalása után. A kisebb palota 1714 és 1805 között szolgálta az esztergomi érsek főispánsága alatt a vármegye céljait. Az épület felújítása már évek óta esedékes.

1

A Garam-menti Zselízen 1720-ban épült nyári otthonként a kis Esterházy kastély. Az időszakos rezidencia négy kicsiny szárnyból és egy középső belső udvarházból áll. A kastély urai a kor hírességi közül többet láttak vendégül divatos pihenőhelyükön. A kastély leghíresebb vendége Franz Schubert, a híres zeneszerző volt, aki 1818-ban gróf Esterházy János Károly meghívására érkezett Mária és Karolina grófkisasszonyok tanítójaként Zselízre, ahová később még egyszer, 1824-ben visszatért.

2

A projektben szereplő mindkét műemlék állapota kritikus, egyik sem látogatható. Az épületek már évtizedek óta felújításra várnak, az elmaradt karbantartások hosszú idő óta esedékesek lennének. Sajnos se a Magyar Nemzeti Múzeumnak, se a Zselízi Önkormányzatnak nem álltak rendelkezésére azok a források, melyek lehetővé tették volna a gyönyörű műemlék épületek helyreállítását, illetve a kulturális – turisztikai funkciók betöltését.

Az INTERREG Szlovákia-Magyarország program- az Európai Unió, Magyarország Kormánya, Szlovákia Kormánya, valamint a Zselízi Önkormányzat támogatása által – biztosítja az épületek helyreállítását, valamint a múzeumi, képzési - oktatási, kulturális funkciók feltételeinek biztosítását, kiépítését. A kulturális örökség megőrzése és hasznosítása által a projekt hozzájárul a helyi lakosság életszínvonalának emeléséhez és oktatási lehetőségeinek kibővítéséhez. Erősödik a helyi kulturális örökség iránti tudatosság, a városok lakosság megtartó képessége javul, a fiatalok ismeretei bővülnek, a környezetük iránti elkötelezettségük erősödik, helyi aktivitásuk növekszik. A projekt jelentős mértékben hozzájárul a régióik társadalmi – gazdasági – kulturális fejlődéséhez.

Költségviselő neve   

Projektköltségvetés  

Európai Unió, Európai Regionális Fejlesztési Alap

 1 269 005,58 Euro

Magyarország

 151 849,05 Euro

Szlovákia

 48 062,07 Euro

Zselíz Város Önkormányzata

 24 031,05 Euro
 Összesen:  1 492 947,75 Euro

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A projektről bővebb információt a www.balassamuzeum.hu és a www.zeliezovce.sk oldalon olvashatnak.

További információ kérhető: Kotasz Norbert projektmenedzser (norbert.kotasz@projectentwicklung.com).

Beszerzési eljárások

 
Kövessen minket a Facebookon is