Új múzeumpedagógiai foglalkoztató kialakítása

zárórendezvény meghívója másolata

A múzeum életében jelentős szerepet tölt be a múzeum­pedagógia, gyűjteményünk tárgyainak, a történelem kézzel fogható oldalának megmutatása, szórakoztatva tanítása. A Balassa Bálint Múzeumban 2008 januárjától tartunk múzeumpedagógiai foglalkozásokat. Évente több ezer diák vesz részt ezeken az órákon, főleg Esztergomból és a régióbeli iskolákból. Ezt a fontos munkát segíti a 2012. október 30-án átadott  és technikai eszközökkel felszerelt múzeumpedagógiai foglalkoztató helyiség, mely a TIOP 1.2.2-09/1 -2010-0010Múzeumok iskolabarát fejlesztése és oktatási-képzési szerepének infra­strukturális erősíté­se című pályázaton elnyert 29 220 309 Ft támogatás­ból épülhetett meg. A pályázat kedvezményezettjei: először Esztergom Város Önkormányzata, majd a fenntartóváltást követően a Komárom-Esztergom Megyei Intézményfenntartó Központ.

elso_MG_302310571

A termet átadta: Dr. Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár, köszöntőt mondott: Czunyiné Dr. Bertalan Judit Komárom-Esztergom Megyei kormánymegbízott és Hanesz József központvezető.

_MG_2751

A TIOP pályázattal elnyert összeg lehetővé tette, hogy a múzeum egyik raktár­termét átalakítsuk egy modern, kényelmes, minden korosztályhoz igazodó múzeumpedagógiai foglal­koztató teremmé. A terem óvodások, és nagyobb létszámú osztályok, de felnőttek fogadására is alkal­mas, mobil, átalakítható bútorzata alkalmassá teszi kisebb konferenciák, egyéb színvonalas rendezvények megtartására.

A hatékony pedagógiai munkát több segédeszköz is segíti: interaktív tábla, a magyar Szent Korona más­fél­szeres nagyítású másolata, római kori fibula másolatok, a Várhegy makettje – Szent István, III. Béla, és Vitéz János korából. A makett épületei mozgathatóak, így a gyerekek maguk építhetik fel, milyen volt a Várhegy elrendezése különböző történeti korokban. Az elkészült római és reneszánsz kori jelmezeket felöltve jobban bele tudják élni magukat a tanulók az adott korszakba. Szintén ebből a pályázati forrásból sikerült megoldani, hogy a mozgássérültek fogadását lépcsőnjáró berendezés, és akadálymentesített mellékhelyiség is segíti az intéz­ményben.