Iparművészeti gyűjtemény

Az Iparművészeti Gyűjtemény alapját, amely ma 1100 db beleltározott tárgyból áll,  a múzeum régi, főleg esztergomi eredetű, többnyire egyházi-, vallási dolgokhoz kapcsolódó tárgyi emlékei alkotják: ötvös-tárgyak, pl.:gyertyatartók, templomi szobrok kiegészítő tartozékai, fém- és fa-szerkezetek, régi asztali és fali- órák, kerámia- tárgyak és nem utolsósorban bútorremekek stb.

_DSC3086 webre _DSC3081 webre

Másik, igen értékes része a híres „Ullmann-anyag”, amely többszáz kerámia- és fémtárgyat ölel fel. Ezek között kiemelkednek a habán kerámiák, a híres Holicsi és Tatai fajanszok, bécsi- és francia-, vagy angol porcelánok, felvidéki és dunántúli keménycserép- gyűjtemény, és XVII-XVIII-XIX. századi metszett üvegedények sora.

Külön gyűjteményt képeznek az antik bútorok, amelyek között hazai és európai, reneszánsz és XVI-XIX. századi bútorok (köztük néhány évszámos, intarziás bútor, pl.: 1619,  1666, 1710, 1756 stb.), valamint igen szép XVIII. sz. - i tabernákulumok, asztalok,  stb. szerepelnek. A bútorok nagy részét a kutatók irodáiban jelenleg is használjuk.

 
Kövessen minket a Facebookon is